Majdnem minden, ami mozgásfejlesztéssel kapcsolatos

mozgásfejlesztés

mozgásfejlesztés

Mozgásfejlődés az első életévben

2016. február 03. - rjuli

 

Tevékenység

 

 

Életkor (hónap)

 

Életkor határ (hónap)

Fejét megtartja

1,5

0,5-3,0

Oldaláról a hátára fordul

2,0

1,0-4,0

Oldalára fordul

3,0

2,0-5,0

Hátról hasra/hasról hátra fordul

5,0

4,0-7,0

Hason körbeforog

6,0

5,0-9,0

Kúszik

6,5

5,5-10,0

Mászik

8,0

6,0-11,0

Egyedül felül

8,5

6,0-11,0

Bútornál feláll

9,0

6,0-12,0

Egyedül leül

9,5

7,0-14,0

Egyedül áll

11,0

9,0-16,0

Egyedül jár

12,0

10,0-17,0

Egyedül lépcsőzik

25

18-30

 

A táblázat a Bayley-féle pszichomotoros fejlődési skála alapján készült. Az első számoszlop azt jelzi, amikor a legtöbb kisgyermek eléri az adott mozgásformát, a második pedig azt az intervallumot mutatja, ami nem igényel beavatkozást. Azt gondolom, ez az utóbbi mondat némi magyarázatra szorul, hiszen miféle teendő lenne egy kisgyerekkel, aki korán produkál egy adott mozgásformát. Vannak olyan fázisok, amik, ha túl korán következnek be, figyelmeztetőek lehetnek, és szakember felkeresését indokolják. Ilyen pl. a nagyon korai átfordulás. Fokozott izomtónusú csecsemők hajlamosak átfordulni akár 1-2 hetesen is, de ez nem tudatos helyzetváltoztatás. Azok a kicsik, akik kihagyták, lerövidítették a kúszás-mászás időszakát, nagyon korán, akár már 8-9 hónaposan is elkezdhetnek járni. Ezen a ponton már nagyon nehéz beavatkozni, hiszen, ha a kisgyereknek igénye van a helyváltoztatásra, a felfedezésre, menni fog, annak ellenére, hogy a tartó- és mozgató szervrendszere (csontozat, szalagok, ízületek, izomzat) erre még nem érett meg.

Bár azt vallom, lusta csecsemő nincsen, vannak nyugodtabb, szemlélődő babák, vannak dundi testalkatúak is, az ő mozgásfejlődésük lassabban alakul. Ha a kezdetektől komótosabban, de egyenletesen halad a fejlődés, nem kell aggódni, siettetni, minden eljön a maga idejében.

Vannak azonban jelek, amiket semmiképp ne hagyjunk figyelmen kívül, amik nem a csecsemő habitusán múlnak. A „majd kinövi” szerintem csak a ruhára vonatkozik, rossz szokásaik pedig inkább a felnőtteknek vannak. Szóval, ha az újszülött homorítva hátrafeszül, ha fejét csak az egyik irányba fordítja, ha a törzse C-alakban van – „kiflizik”, nem érdemes várni. Ugyanígy, ha 2 hónaposan rövid ideig, 3 hónaposan stabilan nem tartja meg a fejét, szakemberre van szükség. Az egészséges fejlődésű csecsemők ugyanolyan intenzitással használják mindkét oldal végtagjait, a kezesség évekkel később alakul ki. Az aszimmetria sosem élettani, ilyen esetben is mindenképp szakorvos felkeresése javasolt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasterapiak.blog.hu/api/trackback/id/tr848338222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása